2020
‘De eerste lockdown stelde moeilijke situaties binnen gezinnen scherp. Daarom maakte de Vlaamse Overheid binnen het actieplan “Zorgen voor Morgen” extra middelen vrij voor crisisbegeleiding. Na een oproep ontstond in West-Vlaanderen een uniek intersectoraal team met medewerkers van enerzijds vzw Crisishulp aan Huis West-Vlaanderen (CAH) en anderzijds Viro vzw en Tordale vzw als organisaties voor mensen met een beperking.’
Artikel VAPH: “Crisis als kans: intersectorale samenwerking in crisisjeugdhulp”
2024
Wat in 2020 startte als een project met tijdelijke middelen tussen vzw Crisishulp aan Huis West-Vlaanderen, vzw Huize Tordale en vzw Viro, mondde in 2024 uit in een samenwerking met structurele middelen tussen vzw Crisishulp aan Huis West-Vlaanderen en meerdere partnerorganisaties. Op heden is er samenwerking tussen CAH en meerdere VAPH-partners. Zij bieden volgende modules aan:
Naast een samenwerking met VAPH-partners, is er dankzij het crisis- en investeringsplan jeugdhulp vanaf 2024 eveneens een samenwerking tussen CaH en vzw Oranjehuis ontstaan. Vzw Oranjehuis biedt crisisbegeleidingen gelinkt aan een crisisverblijf aan.
‘Een intensieve crisisbegeleiding kan crisissituaties deblokkeren en de krachten binnen de eigen context aanboren. Indien toch een opname in een crisisverblijf nodig is, kan deze best gecombineerd worden met een intensieve crisisbegeleiding. We investeren in meer mogelijkheden voor opvang, maar altijd gekoppeld aan intensieve crisisbegeleidingen Op die manier kan tijdens de crisis in een verblijfstraject intensief gewerkt worden met het kind/de jongere en diens context.
We bedden de lopende versterking van de crisisbegeleiding in de jeugdhulp duurzaam in. Vanaf 2024 worden hiervoor de nodige structurele middelen voorzien.’ (Bron: Crisis- en investeringsplan jeugdhulp)
Artikel Opgroeien: “Vlaamse regering investeert in jeugdhulp”
Wil je graag meer info? We beantwoorden uw vragen graag via mail of telefoon.
In 2023 is het proefproject Signs of Safety gestart in vzw Crisishulp aan Huis West-Vlaanderen. Met dit project willen we inspelen op de stijgende aanmeldingen met grote onveiligheid. We werken hiervoor samen met Sociale Dienst Jeugdrechtbank, het Ondersteuningscentrum Jeugdzorg en de vertrouwenscentra in Zuid West-Vlaanderen.
Doel?
Wil je graag meer info? We beantwoorden uw vragen graag via mail of telefoon.
Door de stijgende aanmeldingen bij het crisismeldpunt zonder beschikbaar aanbod, ontstond vanuit de Federale en Vlaamse regering de vraag om breder en preventiever te werken. WINGG kreeg voor deze proeftuin de opdracht om partners te zoeken binnen gezondheidszorg en jeugdhulp. Er ontstond een samenwerking tussen WINGG, vzw Crisishulp aan Huis West-Vlaanderen, CAW en CLB.
Doel?
Wil je graag meer info? We beantwoorden uw vragen graag via mail of telefoon.
Maatschappelijke zetel
Julius Sabbestraat 40
8530 Harelbeke
056 29 33 55
info@cahwestvlaanderen.be
Antenne Brugge
Team Noord
Moerkerkse Steenweg 4
8310 Brugge
0499 27 76 45
Antenne Harelbeke
Team Zuid
Julius Sabbestraat 40
8530 Harelbeke
0499 27 76 45
Antenne Westhoek
Team Zuid
Eikhoekstraat 65
8640 Westvleteren
0499 27 76 45
Crisismeldpunt minderjarigen
West-Vlaanderen
Ruddershove 8
8000 Brugge
050 33 77 40